2010. február 7., vasárnap

Vízen szaladó

Ebben a szép téli hóesésben valahogy adja magát, hogy sütni kell. De mit? Limara jóvoltából a listámon már jó pár kipróbálandó recept szerepel, úgyhogy szavazásra bocsátottam a kérdést. Z egyértelműen a vízen kullogóra szavazott, mondván aminek ilyen dilis neve van, az nekünk tuti jó lesz!

Előkaptam tehát a receptet és nekiláttam. A dagasztást a robotgépem 70 dkg lisztig bírta, ekkor erős füstölésbe kezdett. Nem vagyok egy nagy háztartási-gép szakértő, de Z-vel együtt arra a következtetésre jutottunk, hogy biztos ami biztos inkább kihúzzuk a konnektorból... A maradék 10 dkg lisztet kézzel dolgoztam a tésztába - khmmm, hát látszott a különbség.
A kullogó készítésének kétségtelenül legviccesebb része a konyharuha zsírozása. Pár perces gondolkodás után meggyőztem magam, hogy erre a célra a "mezei" malac zsírja is tökéletes lesz, nem pazarolom rá az aranyárban mért mangalicát. Aztán kentem és kentem és kentem bőszen. Menet közben rájöttem, hogy egy evőkanál hátának segítségével azért csak gyorsabban haladok, úgyhogy röpke negyed óra alatt elkészült a nagy mű!
Tészta a közepébe, rövid tanakodás hogy hogyan is kössek ebből batyut (nb. legközelebb nagyobb konyharuha vagy egy kicsi asztalterítő kell). Nagy fazékba víz, batyuba fakanál és csobb.
A recept szerint a kelesztéshez akár 2-4 óra is kellhet. Akár. Azaz nem minden esetben. Ha ezt elsőre is sikerült volna megértenem, akkor nem lepődök meg, hogy a tészta nem egészen másfél óra után már nemcsak a vízből, hanem a konyharuhából és kis híján a konyhából is kikullogott kiszaladt. De még idejében elkaptuk!
Formázás közben elkezdett piszkálni a lelkiismeretem egészséges életmód szekciója, úgyhogy a kalácsokat kézben sodortam ki és csak a végén hempergettem meg barna! cukorban. Aztán megveregettem a vállamat :-)

A végeredmény nagyon finom és laktató lett. Sülés közben valahogy emlékeztetett az aranygaluskára, úgyhogy azt hiszem vanília öntettel is kipróbáljuk! (Itt is lesz fagyaszthatósági tesztelés, mert hatalmas adag lett. Jut eszembe, a múltkori áfonyás-mazsolás zsemle fagyasztás után is tökéletes!)


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó volt olvasni, szépséges a kullogó vagy szaladó! :))

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! Mondjuk, jó recept alapján könnyű :-P

    VálaszTörlés

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.