2010. március 17., szerda

Tavaszi csendélet-féle

Tegnap úgy éreztem, hogy friss salátát kell ennem. Ebből rájöttem, hogy hivatalosan is itt a tavasz :-) ! És valóban, ma a zöldségesnél gyönyörű piros retket és újhagymát kaptam, ami egy kis kacsazsírral társítva remek kiegészítőként szolgált az idei első burgonyás kenyérhez.

Az alaprecept Limarától származik. Tegye fel a kezét aki meglepődött! Köszönöm, én is így gondoltam :-). Viszont kénytelen voltam némileg átdolgozni, mivel nem volt itthon sem BL80-as lisztem, sem öregtésztám, sem aszkorbinsavam (csak narancsos ízesítéssel, azt meg inkább hanyagoltam). Ez lett belőle:

Hozzávalók:
25 dkg főtt, tört krumpli
2 dl a krumpli főzőlevéből
35 dkg BL55-ös liszt és még 3 ek a kovászhoz
15 dkg rétesliszt
2 ek olívaolaj
2 tk só
2 dkg élesztő
1 tk cukor
1,5 tk ecet

Az élesztőt langyos vízzel, 1 tk cukorral és 3 ek liszttel elkevertem, tetejét liszttel megszórtam és hagytam 30 percig állni (vagyis kovászt készítettem).
A hozzávalókat besorakoztattam újdonsült gépecském táljába, és elindítottam. A vízből első körben csak 1 dl-t adtam hozzá, majd ahogy alakult a tészta úgy adagoltam tovább. A 2 dl nálam bőven elég volt.
A tésztát duplájára kelesztettem, majd kicsit átpofoztam, lisztezett konyharuhával bélelt tálba igazítottam és megint békességben hagytam kb. 20 percre. A sütőt 220 fokra előmelegítettem, került bele egy tálka víz is, majd a szép nagyra nőtt tésztát sütőpapíros tepsire borítottam és így sült 10 percet. 200 fokon további 25 perc kellett neki, hogy teljesen elkészüljön.



Többszörösen is elégedett vagyok: a dagasztó gyönyörűen boldogult a tésztával; a végeredmény pedig egy igazi tartalmas, mégis puha és finom kenyér lett (talán egy csipettel több sót elbírt volna, de a kacsazsír ezt teljesen ellensúlyozta); ráadásul sütött a nap, úgyhogy tudtunk sétálni is egy nagyot - most már csak itt a tavasz!

2 megjegyzés:

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.