2010. március 22., hétfő

Kapj el, ha tudsz!

Amióta a Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével készült Spielberg filmet láttam, azóta köröztem a film alapjául szolgáló könyvet.
Beletelt pár évbe, de most végre a Bookline antikváriumában találtam egy példányt!

Kicsit tartottam tőle, mivel - kevés kivétellel - nincsenek túl jó tapasztalataim a könyv-film konvertálás terén. Ha előbb olvastam a könyvet, szinte mindig csalódtam a filmben, mivel teljesen másként képzeltem; ha meg előbb láttam a filmet, akkor kiakasztott, mennyire köze nincs a könyvhöz; a film alapján készített könyvek meg általában egyszerűen képtelenek visszaadni a film hangulatát.

Ez a könyv viszont - ahogy a film is - egyszerűen zseniális! Persze ugye mindenki hozott anyagból dolgozik :-) A "hozott anyag" jelen esetben maga Frank W. Abagnale és az ő hihetetlen élete: az iskolát még az érettségi előtt elhagyta, mégis lett belőle pilóta, ügyész, egyetemi tanár, orvos, börtönellenőr és nem mellékesen "Nagykorúságom elérése előtt kétszer voltam milliomos. És egyszer félig.". 26 országban körözték és mégis nagyon nehéz rá bűnözőként gondolni.

"Furcsamód sohasem tartottam magam bűnözőnek. Persze tudtam, hogy az vagyok....az évszázad egyik legügyesebb csekkhamisítója, szemfényvesztője, csalója voltam, egy Oscar-díjas szélhámos, elképesztően tehetséges svindler és pozőr. Néha magam is meglepődtem színészi alakításaimon."

Olvasom a könyvet és folyamatosan mosolygok (na jó, kivéve a 9. fejezetet). Egy kölyök csínytevéseit látom, lenyűgöz ahogy az egyes helyzetekben feltalálja magát, hitetlenkedek az észjárásán és csak mellékesen ugrik be, hogy egy szélhámos csaló. Van valami a személyiségében, ami még az íráson keresztül is egyszerűen lehengerlő, nem csodálom, hogy olyan könnyedén verte át az embereket. A "betyár romantikát" talán csak a klasszikus irodalomban kedvelem, soha nem drukkoltam a "viszkis rablónak", Abagnale viszont simán megvett kilóra.
Megérte várni a könyvre, most viszont beszerzem a filmet is és megnézem újra :-)!

3 megjegyzés:

  1. Szia! Érdeklődnék, hogy hol és mennyiért sikerült beszerezned ezt a könyvet. Köszi. frozalia

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    A Bookline antikváriumába került be egy példány, arra sikerült lecsapnom :-). Az árát önvédelmi okokból igyekeztem elfelejteni és egész jól sikerült: csak annyi rémlik, hogy közel volt a 2000-hez. Érdemes minél több antikváriumnál kívánságlistára tenni, hátha... Jó könyv-vadászatot!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az infot! Addig nem nyugszom, míg meg nem szerzem. :) Üdv.

    VálaszTörlés

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.