2010. november 26., péntek

Vonat torta rusztikusan

Vannak egyértelmű dolgok az életben. Ilyen dolog az is, hogy ZZ szülinapi tortáját én, illetve mi készítjük, még ha ebben a műfajban (tortakészítés) nincs is túl nagy gyakorlatunk. Rövid netes böngészés után Rita konyhájában meg is találtam azt a receptet, ami kisebb-nagyobb változtatásokkal nálunk is elkészült: a vonat tortát.

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg puha vaj, 15 dkg barna cukor, 6 tojás, 40 dkg gesztenyemassza (a torta gyerekbarátsága érdekében a bio verziót használtam, egészen egyszerűen azért, mert ez volt az egyetlen! amiben nem volt rum aroma) , 5 dkg liszt, 10 dkg darált mogyoró (ezt találtam, mandulát nem), 1 tk sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:
1 cs vaníliás pudingpor, 4 dl tej, barna cukor ízlés szerint, 250 gr krémes túró (nálam most éppen Naturpur, de hasonló állagú beszerezhető a Lidl-ben is)
A krém tulajdonképpen egy ötletelés eredménye. Már majdnem meggyőztem magam, hogy jó lesz a tortába valami finom házi lekvár is, amikor rájöttem, hogy a vajas krém (amivel szemben igen erős ellenérzéseim vannak) ha minden jól megy helyettesíthető úgy, ha főzök egy keményebb pudingot és kikeverem ezzel a típusú krémes túróval.
És valóban :-).

A tészta 180 fokos sütőben 40 percen keresztül sült a Z anyukájától az utolsó pillanatban kölcsönkért tepsiben, mert naná, hogy a múltkori mosogatás során a 28*34 cm-es tepsim ment tönkre.

Amikor a tészta elkészült, kicsit hagytam hülni, aztán jött a közösségi program, azaz a formázás Rita útmutatója alapján. Egy jó tanács: eszetekbe ne jusson tortavágó célszerszámmal (lövésem nincs mi a neve) szórakozni, ahhoz ez a tészta nem elég vastag. Viszont mivel anyag van benne, nálam a sikert egy jó éles nagykés hozta meg, amivel simán el lehetett vágni a tésztákat (annyira, hogy nem csak a nagy alapokat, hanem a vagon keretét és a fülkét is szépen felszeleteltem :-)

A rétegek közé került a krém (meg egy kicsi kívülre is), majd az egész ment a majdnem fagyponton lévő erkélyre. Kapott egy fél óra pihenőt, aztán nekiveselkedtünk a csokimáznak.
"Mennyit ír a recept?
20 dekát.
És mennyit olvasztunk?
Legalább 30-at.
Én is így gondoltam."
Csoki irány a gőz fölé, a mozdonyt a tűzhely közelébe manővereztük és kezdődött a móka. A kéményt mártottuk és fogpiszkálóval rögzítettük, aztán a csokit csorgattuk, kentük, egyengettük, foltozgattuk, megint csorgattuk, újrakentük, kicsit egyengettük aztán rájöttünk, hogy mi tulajdonképpen a most divatos gasztronómiai irányzatnak megfelelően rusztikusra szántuk a mázat. És egyből tetszett :-)

A kerekek kekszből, a fülke ablaka és a lámpák aszalt barackból kivágva készültek, a rakományt aszalt szilva, barack és körte alkotta.


A vonat szállított még két égő gyertyát is, amit aztán ZZ nagy vigyorgások közepette a kéményt majszolva el is fújt. Majd a mozdonyt két kézzel megfogta és elhelyezte a szőnyegen a többi járműve mellé - szóval azt hiszem, tetszett neki :-)

2 megjegyzés:

  1. :))))

    Ez valami csúcs!!! Naná , hogy tetszett neki :)!

    Boldog szülinapot a kis ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
  2. Csudijó!

    Nagyon boldog születésnapot ZZ-nek!

    VálaszTörlés

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.