2010. január 25., hétfő

Anyagfestés II. - tapasztalatok

Hát kérem... Mindenki a maga kárán tanul ahogy a bölcsek mondják, de azért hátha okul valaki az én hibáimból is.

Tehát a tapasztalatok:
1. A menta teából nem lesz zöld szín. Sőt, színnek nevezhető valamit is csak akkor érünk el vele, ha legalább 12 órát ázik az anyag. (Akkor viszont egy kellemes karamelles végeredményt kapunk.)
2. Ezzel szemben amennyiben összekeverünk vérnarancs, alma-fahéj, homoktövis és valami ismeretlen maradék gyümölcsteát (mindnek lejárt a szavatossági ideje - mentségemre szóljon, hogy nem egyszerre, csak eddig pakolgattam őket, valamire csak jó lesz alapon...), akkor olyan brutál erős színt kapunk, ami 1 azaz egy perc alatt úgy befogja az anyagot, hogy annál erősebb szín nem kell.
3. A teákat nem elég egyszer átszűrni, a legsűrűbb szűrőn is kell neki két menet, különben halkan káromkodva mosogathatjuk ki a darabkákat, amivel persze a szín is jön kifelé vaaaagy elhagyhatjuk a mosást és emlegethetjük az égieket egy keveset sütés közben, amikor rájövünk, hogy 200 fokon simán beleégnek az anyagba.
4. A festés olyan munka amit nem illik keverni mással. Amíg ugyanis chatre begépelünk valamit/leszedjük a gyereket a kanapé hátáról/berohanunk arra, hogy a polcról ütemes puffogással a földre érkeznek a könyveink/berohanunk arra, hogy gyanúsan nagy a csend, addig az anyag vígan odaég.
5. A leírásban szereplő 200 fokon 5-5 percet tekintsük mondjuk ajánlásnak/tippnek/ötletnek, de soha ne felejtsük el, hogy minden tűzhely más. Az enyémben ennyi idő alatt maximum brikett készülhetett volna, de már az oldalankénti 1-1 perc is határeset volt.

Összegezve: készült egy mentás és két gyümölcsteás anyag (egy világosabb foltosabb és egy sötétebb homogénebb árnyalatban) éééés vannak olyan részeik amiket lehet használni :-)
Viszont az ötlet nagyon tetszik továbbra is, úgyhogy alighanem fogok még próbálkozni!




2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mentségemre legyen mondva, én is egy másik hímző leírása alapján próbáltam, ki és készítettem a saját leírásom. Természetes, hogy ahányféle sütő, annyiféle sütés. Gázsütőben pl. 2-2 perc is bőven elég....
    Nem szentírásnak szántam, amit írtam, hanem ajánlásnak, segítségnek. Én 100%-os lenvásznat még soha nem égettem meg, a műszálas és egyéb anyagokról pedig nem tudok nyilatkozni :)
    Azt senki nem tudja (sajnos) előre megmondani, milyen lesz a teától a végső színe az anyagnak. Én csak a saját tapasztalataimat írom meg :) Pl. tudom, hogy a filteres "tea" nem is rendes tea, nem alkalmas festésre, és a gyümölcsteáktól is (tisztán csak gyümölcsteától) pedig bár eleinte szép a végeredmény, ez hetek, max. hónapok alatt eltűnik.
    Éppen ezért én már nem is nagyon festek természetes dolgokkal. Ugyanezeket a hatásokat (vagy még jobbakat) elérek más módon :)
    Azért remélem, hogy nem lett túl nagy csalódás a sült anyagod, fotón szépek.

    VálaszTörlés
  2. Dehogy csalódás, nagyon jó szórakozás volt :-) és használom is őket szépen.
    Nagyon vonzott a gondolat, hogy természetes anyagokkal fessek és még szándékomban áll próbálkozni később is. Ami viszont érdekes, hogy a zöld teával festett anyagom sokkal időtállóbb lett, mint a gyümölcsteás (az utóbbi sajnos (így fél év elteltével) valóban veszített itt-ott a színéből. Gondolkodom, hogy legközelebb kap egy adag színrögzítőt, vagy átmosom ecettel, úgy azért (a nagykönyv szerint legalábbis :-) illene tartósnak maradnia.
    Tudom én, hogy a festék biztosabb végeredményt ad, de ez meg valahogy izgalmasabb :-D !

    VálaszTörlés

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.