2012. október 28., vasárnap

Ha bolond, ne szedd le!

Ez nem csak a kedvenc gombás témájú gasztroblogom címe, hanem az első számú szabály, ha az ember gombászásra adja a fejét, mint ahogy mi tettük kihasználva az előző hosszú hétvégét és egy kedves felajánlást.
Délelőtt indultunk terepjáró cipőkkel és rengeteg réteg ruhával felszerelkezve, bejártunk mezőt, akácost, fenyőerdőt és nagyon élveztük a kutatást a különböző féle fajta gombák után. Okultunk is persze:
1. ha nem ismered, ne szedd le - ha kiderül, hogy nem ehető, sajnálni fogod kidobni; de ha mégis leszeded, el ne felejts meglátogatni egy gombaszakértőt;
2. ha nagyon öreg, ne szedd le - ízre már amúgy sem a legfinomabb és amúgy is kell ami gondoskodik a gomba utánpótlásról;
3. ha kukacos, vagy hibás, ne szedd le - mielőtt leszednéd, nézd meg alaposan ami nem szép, azt otthon úgyis csak kidobnád;
4. ne szedd le egy helyen az összes gombát - különben nem lesz utánpótlás és azért a vadon élő állatoknak is illik hagyni valamit;
5. amikor gombászol, vendég vagy, ennek megfelelően illik járni erdőn-mezőn úgy, hogy lehetőség szerint ne okozzunk kárt semmiben.


Láttunk sok-sok szépet és érdekeset (még elhagyott rókalyukat is), szedtünk sok-sok finomat nagyon elfáradtunk, de eszméletlen jól éreztük magunkat.


Na jó, azt azért be kell vallani, hogy ZZ-nek a nap sztárja nem a gomba volt, hanem az a katica amit az egyik vaddohány gubón láttunk mászkálni, és az az élmény, amit a vaddohány pihéinek dobálása okozott :-).

 

Otthon pedig ha már leszedtük, meg is ettük :-). Ha valakinek még sikerül szép őzláb gombához jutnia idén, annak ajánlom sok szeretettel egyik kedvenc gombás receptemet: 
Töltött őzlábgomba
Hozzávalók:
4 nagy gombakalap; 1 tojás felverve; 1 paradicsom héjazva, kockára vágva; 25 dkg friss barna kenyér; 4 ek reszelt parmezán; 1 gerezd zúzott fokhagyma; 1 ek apróra vágott petrezselyem; 2 ek olívaolaj; 1 ek zsemlemorzsa, só, borsikafű
Elkészítés:
A gombakalapokon és zsmelmorzsán kívül minden más hozzávalót alaposan összekeverünk. A töltelékkel megtöltjük a gombafejeket, megszórjuk a zsemlemorzsával és meglocsoljuk még egy pár csepp olajjal , majd előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Fényképezhetetlenül gyorsan képes elfogyni :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.