2010. május 7., péntek

Mit szólnál ha...

... egy olyan világban élnél, ahol a sárkányok részei az emberek életének? Ha a történelemkönyvek nem csak nagy hadvezérekről és az ő csatáikról, hanem az azokban részes repülő sárkányhadtestekről is megemlékeznének? Szeretnél te is reptető lenni? El tudod képzelni, milyen lenne az élet egy sárkány oldalán?

Naomi Novik el tudta képzelni. Sőt, nem csak elképzelte, hanem meg is írta. Az "Őfelsége sárkánya", "A jádeköves trón" és a "Puskapor és sárkányvér" tulajdonképpen három alternatív történelemkönyv.

A történetek Napóleon korában játszódnak, szereplői részben valós történelmi személyek, részben kitalált alakok és persze a sárkányok. A könyvek olvastatják magukat, rendkívül szórakoztatóak, ugyanakkor néha elgondolkodtatóak. Temeraire - a főszereplő sárkány - ismerkedése az emberi világgal, meglátásai, kérdései olykor mulatságosak, olykor zavarba ejtőek. Nagyon is.

"De hát nem értem miért ne akarnának igazságosak lenni... Mert az igazságosság költséges dolog. Azért van belőle olyan kevés, és az is csak azok számára, akiknek van elég pénzük és befolyásuk, hogy megengedhessék maguknak."

Novik írásai ugyanakkor elsődlegesen kalandregények, a fő eseményszál mellett egy-egy kisebb történetet, történelmi epizódot mesélnek el. Pont emiatt először a harmadik kötet végénél támadt egy kis hiányérzetem: egyáltalán nem éreztem előre mozdulást az első könyv által indított fő szálban. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a sorozat további regényei képesek lesznek-e hozni az eddig színvonalat úgy, hogy a korábbi írásokkal is egységet képeznek, vagy az írónő inkább önálló történeteket vet papírra, amiket csak a szereplők azonossága köt össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.