2010. május 21., péntek

Amit nem a szépségéért szeretünk...

A rebarbarás pitét a divatos szakácskönyvek valószínűleg ezekkel a jelzőkkel illetnék: érdekes, izgalmas, rusztikus. Ez magyarra fordítva annyit tesz, hogy szegényem soha az életben nem nyerhetne gasztronómiai szépségversenyt, cserében viszont valami mennyei íze van! Nem túl édes, inkább savanykásan frissítő.

A második (és sajnos egyben utolsó) rebarbara lekvár főzési akciómból maradt pár szár, amiket gondosan csomagolva őrizgettem a hűtőben. Nagy szerencsémre találtam még elfekvőben a zöldségesnél is egy kisebb adagot (van egy halvány gyanúm, hogy még ez is a múltkori szállítmányból maradt ott), úgyhogy jöhetett a pite:

Hozzávalók:
65 dkg rebarbara (tisztítva, és kb. 3-4 cm-es darabokra vágva)
2 csapott ek barna cukor
2 ek darált mogyoró
1 csipet fahéj
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 tojás
1 tk reszelt citromhéj
20 dkg liszt
2 simított tk sütőpor

A rebarbarát a cukorral, fahéjjal, darált mogyoróval összekeverjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, apránként a felvert tojásokat, csipet sót és a citromhéjat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összedolgozzuk a vajas masszával. Ha túl kemény a tészta, 1–3 kanál tejjel lágyítjuk.
Veszünk egy nagy levegőt és belesimítjuk a tésztát a tepsibe. Ez azért vicces, mert gyakorlatilag kenni kell, a sütőpapír meg minden mozdulatra vígan csúszkál jobbra-balra. De mielőtt kivágnánk az egészet a kukába, jusson eszünkbe a végeredmény! Szóval kibéleltük a tepsit a tésztával. Olvasztott vajjal kenjük meg a tetejét, majd szórjuk rá a rebarbarás keveréket. (Ha állás közben már eresztett levet az csak jó, le kell önteni róla, azzal is csökken az esélye hogy elázik a tészta.) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.



Ha valakinek nagyon nem tetszik a külseje, akkor egy adag porcukorral javíthat az összképen, de szerintem kár érte: a rebarbarás pite úgy jó, ahogy van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.