2014. február 14., péntek

Egy nem épp Valentin napi könyv

Azt vettem észre, hogy ha találok egy könyvet, ami érdekel, akkor általában zsinórban követi még több ilyen és szépen lassan eljutok odáig, hogy a szabadidőm legnagyobb részét olvasással töltöm.
 
Egy ilyen olvasási hullámban találkoztam szembe Melanie Benjamin könyvével, melyet épp Valentin/Bálint nap előtt fejeztem be.
 
 
Az aviátor felesége, a Lindbergh család regényes - azaz életrajzi, történelmi adatokon alapuló, de azoknak az írói fantáziával kiegészített -története magával ragadó olvasmány. Egyrészt korkép az 1920-as, 1930-as évek Amerikájáról, amelynek annyira nagy szükséges volt hősökre, hogy ha talált ilyeneket, akkor azokat már egy percre sem eresztette. Másrészt pedig egy család története, melyet  az aviátor feleségének szemszögéből látunk: milyen volt megismerni egy bálványozott hőst; milyen volt vele együtt élni, családot alapítani úgy, hogy életük minden percét tömegek figyelme kísérte; milyen volt ilyen feltételek mellett megélni örömöket és egy hatalmas tragédiát; milyen volt hibákat elkövetni.
 
A regényt  ugyanakkor magam részéről leginkább azért nem tudtam letenni, mert - bár nagyon-nagyon kerestem benne azt az erős nőt, aki a hivatalos ajánlók szerint képes kilépni a férje árnyékából - egyszerűen nem akartam elhinni, hogy bárki képes ilyen szinten feladni magát egy kapcsolatban.
A regény Anne-je olyan szinten áll férje irányítása, befolyása alatt, ami számomra elképzelhetetlen. Elfogadja, ha az esküvőjéről nem készülhet hivatalos fénykép; elfogadja, ha másodpilótát csinálnak belőle; elfogadja, ha lelökik egy szikláról hogy vitorlázórepülő legyen; navigálni tanul, pedig nem akar; nem tiltakozik a férje gyereknevelési elveivel szemben, holott azok teljesen ellentétesek a sajátjaival; elfogadja, ha a férje anélkül intézkedik elrabolt gyermekének hamvasztása iránt, hogy elbúcsúzhatna tőle; politikai röpiratot készít a férje nézeteinek támogatására, holott azokkal nem ért egyet; egyáltalán: bármit megtesz, elfogad, ha azt a férje mondja. Mindezt a szerelem jegyében.
A házassága messze nem tündérmese; a felek nem egymás partnerei; a hőssel élni inkább nyomasztó, mint felemelő, sok lemondással, sok csalódással és önmaga csaknem teljes feladásával. Anne az 50-es éveiben jár, mire az a bizonyos árnyékból kilépésre sor kerül (eddigre a szegény olvasó, már vagy hússzor mondta, hogy "na ne, de most komolyan, ne csináld" és legszívesebben fejbe kólintotta volna a hősnőt - persze kívülről könnyű okosnak lenni), de végülis ez még mindig jobb, mintha soha nem történt volna meg.
 
Hogy mennyi a történetből a fikció és mennyi a valóság? Ez az, ami valószínűleg pontosan soha nem derül ki annak ellenére sem, hogy Anne Morrow Lindbergh naplói megjelentek nyomtatásban is, azonban nyilvánvalóan azok  sem a teljes történetet tartalmazzák, hiszen egyrészt véleményformáló szerepet szántak neki a hős életével kapcsolatban (maga a család jelentette meg őket), másrészt már eredetileg sem került bele azokba sem minden.
 
A történet mindenesetre olvasmányos és elgondolkodtató - kíváncsian várom, hogy a tervezett filmes feldolgozása milyen lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.