2014. február 28., péntek

A szikra

Időről-időre - hangulattól, aktualitástól függően - szoktam a számomra fontos könyveket újraolvasni, az azonban ritkán fordul elő, hogy ez első és a második olvasás között mindössze pár hónap telik el. 
A szikra egy ilyen ritka kivétel. Nagyon megfogott Jake és családjának története, amit az anyuka Kristine Barnett írásából ismerhetünk meg. 

Forrás: karma-europe.com

Adott egy kisfiú, akinél autizmust diagnosztizáltak; 3 éves korában pedig közölték anyukájával, hogy soha nem fog olvasni. A kisfiú 14 éves korára fizetett egyetemi oktatóként kvantumfizikát tanít és kidolgozás alatt álló elmélete miatt a jövő Nobel-díj várományosaként emlegetik.
A könyv ennek az utazásnak, fejlődésnek a története, kitekintéssel a család gyökereire is, amelyek nélkül úgy gondolom, Jake élete is teljesen másként alakult volna.
Hogyan lehet ellentmondani a szakértőknek laikusként; hogyan lehet felvállalni egy döntést, aminek a lehetséges következményeiről elképzelés sem lehet; hogyan lehet ennyire megbízni a saját érzésekben? Nem tudom hány emberben lenne meg a képesség és erő egy ilyen döntés meghozatalához, már csak ezért is lenyűgöző Kristine vállalása. 
A családi napközijében is a túlzások, "földagasztottság" elvét valló és megvalósító anyuka, aki ragaszkodik a családi hagyományokhoz, ünnepekhez, hétköznapi örömökhöz, gyerekkori élmények biztosításához, hatalmas energiával vetette bele magát abba, hogy először saját kisfia, majd egyre több érintett gyermek életében segítsen felgyújtani azt a bizonyos szikrát. Munkabírása, optimizmusa - különösen a családot és őt magát is érintő nehézségek, egészségi és anyagi problémák fényében - egészen elképesztő.
Mégis, ami miatt a könyv egyértelműen megragadott, az a gondolkodásmód, aminek minden óvodát, iskolát, oktatási intézményt is jellemeznie kellene. Ami arra koncentrál, hogy a gyerekek mit tudnak, miben erősek. Nem általában akar minden készséget egyformára erősíteni, hanem azt mondja, ha hagyjuk a gyereket, hogy elmélyedjen abban, amit szeretne, óhatatlanul fejlődni fog más készségeiben is.

Forrás: alexandra.hu
"Bármit megtehet amit akar. .... szeretném, ha minden gyermek tanítói és szülei ilyen plafont húznának, és mindannyian ilyet húznánk saját magunknak."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.