2011. szeptember 30., péntek

Kekszes

Nagy rajongói vagyunk a házi kekszeknek családilag, úgyhogy a múlt hétvégén lecövekeltem a konyhában és feltöltöttem erősen apadó készleteinket. Ezúttal két új receptet próbáltam ki.
Az első a napraforgós áfonyás keksz:
Hozzávalók:
25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
5 dkg darált mandula (vagy mogyoró, vagy dió)
1 mk őrölt fahéj
csipet só
10 dkg aszalt áfonya (felaprítva)
4-5 ek napraforgómag (sózatlan!!!)
10 dkg vaj/LIGA
3 dkg barna cukor
1 ek méz
1 tojás

A puha vajat kikerejük a cukorral és mézzel, majd hozzáadjuk a tojást. A többi hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket összedolgozzuk a tojásos masszával. Kis gombócokat formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsire pakoljuk és ellapítjuk tenyérrel, villával, pohárral - kinek mi szimpatikus. Előmelegített sütőben, 180 fokon sülnek 15 percig. Közben nem tanácsos túl messze menni a tűzhelyről, mert a kiszárított/túlsütött keksz akár azonnal mehet is a kukába (tapasztalat)...


Finom, ropogós, ízekben (és hát bizony kalóriákban) gazdag keksz született, visszatérő vendég lesz nálunk -bár az tuti, hogy nem épp a szépségével hódít :-)!

A második újoncunk a Limaránál látott sütőtökös keksz (apróbb változtatásokkal, zabpelyhesítve):
Hozzávalók:
20 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
10 dkg apró szemű zabpehely
1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
1 tk fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
10 dkg barnacukor
1 ek házi vaníliáscukor (természetesen jó a bolti is)
10 dkg puha vaj/LIGA
6-8 dkg 70%-os étcsoki apróra vágva (nálam egy nagy tábla fele, és mivel sima étcsokit nem kaptam, így narancsos verzió - viszont annyira jól illik a sütihez, hogy legközelebb már szándékosan ilyet keresek hozzá)
20 dkg sütőtökpüré (a sült tököt összenyomkodjuk és kihűtjük)
2 tojás

A vajat a cukrokkal kikeverjük (robotgéppel), majd hozzáadjuk a tojásokat egyesével. Ezt követően jöhet bele a tök is. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a két keveréket összedolgozzuk (a krémkeverő fakanál tökéletes erre). Jöhet a gombócozás (a massza elég lágy, úgyhogy én kiskanál és ujj kombinációval próbáltam valamiféle alakzatokat a tepsire varázsolni). 175 fokon 15 percig sült.


Sütés után, ahogy pakoltam, már láttam, hogy ez nem kifejezetten keksz (értsd, nem ropogós), sokkal inkább egy lágy, puszedlire emlékeztető állagú sütemény. Ez persze az élvezeti értékén nem ront semmit, ZZ már langyosan lecsapott rá :-). (A fényképhez a legutolsó darabot sikerült elkoboznom...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.