2011. január 24., hétfő

Fahéjas pálma

Avagy az orosházi banán :-). Hétvégén menükészítési válságban szenvedtem: magyarán lila ibolyám nem volt mit süssek-főzzek. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy végigböngészem kedvenc gasztrobloggereim oldalait és kiválogatok kb. egy hétre való újdonságot, aztán szépen sorban legyártom őket.

A péksütemény szekcióban ezen a hétvégén Maimoni receptje: az orosházi banán készült el kisebb-nagyobb változtatásokkal.


Hozzávalók:

2,2 dl tej
4 ek barna cukor
2 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
30 dkg sima liszt
10 dkg Graham liszt
20 dkg rétesliszt
1kk só

Az élesztőt kicsit felfuttattam, aztán a többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe került kb. 8-10 percre, amíg szép sima tésztává alakult.

Hagytam duplájára kelni, aztán kilenc részre osztottam. Minden darabot oválisra nyújtottam (kb. 30 cm-es lett mindegyik), megkentem olvasztott vajjal, megszórtam barna cukor, lágy barna cukor és fahéj keverékével, majd feltekercseltem. (Most szólok, hogy ha valaki ugyanezt a keveréket használná, ne lepődjön meg, a lágy barna cukor miatt a töltelék kissé folyékony marad a sütés után is!) A tekercseket középen ketté vágtam, majd minden darabot kb. középig bevágtam és a két fél részt visszahajtva kialakult a pálmafa forma (banánra valahogy engem nem emlékeztetett :-).

Ismét hagytam őket pihenni, majd lekentem tejjel és 200 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem mind egy szálig. Az egész adag elfogyott két nap alatt (persze frissen a legfinomabb), úgyhogy azt hiszem, felvesszük a recepttárba!

1 megjegyzés:

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.