2010. július 18., vasárnap

Vitám Szabó Magdával

"Mulatságos helybeli ételkülönlegesség". A szemöldököm a plafon tájékán, nem akarok hinni a szememnek, elolvasom még párszor, de csak ez van odaírva... Hogy lehet ez?! Hogy írhatott ilyesmit?!

Meleg, párás a levegő. Ülök az erkélyen, egy kényelmetlen műanyag széken és a gondolataimat alig hallom a zakatoló klímaberendezésektől. Olvasom Szabó Magda: Zeusz küszöbén című könyvét és mélységesen megbántva érzem magam, ami azért - valljuk be - elég vicces.
Csakhogy... Ezt az "ételkülönlegességet" először egy hatalmas platánfa alatt üldögélve ettük, egy kis görög faluban, Potamiában, közvetlenül azután, hogy sikeresen túléltünk egy hegyi kirándulást. Ha nagyképű akarnék lenni, azt mondanám hegyet másztunk :-). Abszolút kezdőként nem volt egyszerű menet, de kidolgoztuk a családi taktikát: mindig csak a következő kanyarig mentünk el :-). Szóval a fél napos túra után a lábunk majd' leszakadt, hallgattuk a helyiek beszélgetését és a kifüggesztett kalitkában éneklő madárkát és gyakorlatilag köpni-nyelni nem tudtunk, amikor az idős tavernás bácsi mosolyogva kihozta elénk a mézes joghurtot. És nem mulatságos volt, hanem kb. az istenek eledelének éreztük (és ezen nem rontott a mézbe konzerválódott pici méhecske sem). Azóta is nagy kedvencünk.

Kísérleteztem már az itthoni előállításával, de a nálunk kapható joghurtok még csöpögtetés után sem lesznek olyanok, mint görög változataik. Pár napja viszont bevásárlás közben megláttam egy kék-fehér csomagolású tradicionális receptet hirdető joghurtot és próba szerencse alapján hazavittem. Igaz, hogy Lengyelországban gyártották, de bánja kánya ha egyszer a végeredmény görögös. Ééééés olyan!!!

Következzen a hihetetlen bonyolultságú recept:
végy egy sötétkék desszertes poharat (ha már görög :-), kanalazd bele a joghurtot, majd csorgasd meg mézzel és pakolj rá mézes dió darabokat.
Ülj le, dőlj hátra és élvezd az ízeket! Azt még Szabó Magda is elismeri, hogy nagyon frissítő desszert :-), kánikulában kifejezetten ajánlott.



Mézből az intenzívebb ízűek a legjobbak: fenyő, gesztenye, de mezei "vegyes virággal" is működik. A mézes dió házilagos előállítása hasonlóan bonyolult eljárás: fogunk egy üveget, félig töltjük mézzel, majd addig nyomkodjuk bele a diókat, amíg a méz még ellepi. Ha hagyjuk állni az csak jót tesz neki! (Szépen becsomagolva - akár más magokkal vegyítve - ajándéknak sem utolsó!)

(P.S. nyaralásunk egyik reggelén volt "szerencsém" megkóstolni a Danone mézes görög joghurt c. alkotását. Na, az mulatságos - bár ha jobban belegondolok tulajdonképpen viccnek is rossz...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.