2013. április 7., vasárnap

Bábkészítés - a három kismalac

ZZ már egy jó ideje nagyon szeret mesét mondani úgy, hogy közben mindenféle figurákkal játszik hozzá - vagyis bábozik :-). Túl vagyunk jó pár fakanál bábon; és rájöttünk, hogy a különféle foglalkoztató könyvekből kipattintható figurákat egy hurkapálcával kombinálva ugyancsak egyszerűen juthatunk mindenféle bábokhoz.
Nemrég lehetőségünk volt arra, hogy részt vegyünk egy bábakadémia foglalkozásain, ahol családilag készítettük el egy-egy mese szereplőit és színtereit.
Első mesénk a három kismalac volt. Az alapanyagok rém egyszerűek: papír, hungarocell golyók, kétoldalú ragasztó (messze a leghatékonyabb eszköz a rögzítésekhez), zseníliadrót, dekorgumi darabkák, szürke filc, szemek, fogpiszkáló és spatula, valamint mágnescsík. Szerintem nem túl extra hozzávalók, de még ezeken is simán lehet egyszerűsíteni: a dekorgumi fülek lehetnek papírból; a szemeket lehet festeni is; a farkas teste lehet csak simán papírból; és a farkinca is kibírja, ha nem zseníliadrótból készül el.
A figurák összeállítása nem tart sok ideig: a rózsaszínre festett hungarocell golyókba betűztük a négy-négy fogpiszkáló lábat; a megtekergetett zseníliadrót farkincát; ráragasztottuk az ugyancsak rózsaszínre festett keménypapír pofit; arra a szemeket és az orrot, no meg a füleket. Ezzel a malacok elkészültek.
Farkas koma teste és feje keménypapírból készült, amire szürke filc borítás került; a lompos farkát pedig egy meghajlított drót két oldalára ragasztott cakkosra vágott filcdarabból alakítottuk ki.


A végére maradtak a házikók. Meg kell mondanom, hogy ezek nyerték el leginkább a tetszésemet, mert egy olyan egyszerű ötleten alapultak, hogy csak néztem, hogy "denekemezmiértnemjutottazeszembe". A mi csomagunkban az alap két spirálozott keménypapír karton volt, de ha egy nagy kartont hajtunk ketté, az is kb. ugyanide vezet. Egyikre ragasztunk egy csík mágnest a párja pedig a három A/4-es lapon rajzolt házikókra kerül, így az egyes színhelyek cserélhetőek, mégis stabilan állíthatóak. Egyszerű és mégis (vagy inkább pont ettől) szuper :-). A házikókat ZZ színezte (a többi munkafázis azért még nem pont négy éveseknek való volt).


Amikor minden elkészült, jöhetett a mese: egyszer hagyományosan, aztán mindenféle alternatív verziókban (mi simán eljutottunk odáig, hogy a farkas a jófiú :-).

1 megjegyzés:

  1. Три поросенка и серый волк! Отличные игрушки, даже домик есть! Очень нравится.

    VálaszTörlés

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.