2011. július 17., vasárnap

Ma? Gyurma!

A nyári nagy-nagy és még nagyobb meleg és UVB sugárzás kisgyerekkel legalább akkora szívás, mint a téli jeges-fagyos időjárás. Mondjuk ne legyek igazságtalan: magam részéről már ZZ érkezése előtt is rettenetesen szenvedtem ettől az időtől, viszont míg nekem tökéletesen megfelelt, hogy a padlón fekve megkíséreltem túlélni, addig ZZ azért ennél tartalmasabb szórakoztatásra vágyik. És ennek hangot is ad.
Az eddigi szobafogságos programok - autózás, matrica ragasztás, dupló és más építőjáték, könyv, kivágás, laminálás stb. - mellé csatlakozott egy újabb is: a gyurma. Egészen pontosan a házilag készített, főzött gyurma. Van ugyan gyári is, de a kis csészényi mennyiségek általában egy-két formára elegendőek, így gyorsan unalmassá válnak... Még a gyereknapi programokon találkoztunk először ezzel a jó kis találmánnyal, ott kaptuk a receptet, ami nálunk is fényesen bevált:

20 dkg liszt
10 dkg só
2 kávéskanál citromsav
1 ek olaj
3 dl víz (illetve ennyi folyadék a festékkel együtt, ami lehet ételfesték, tempera, vagy bármi más)

Ezeket jól elkeverjük, majd főzzük, szigorúan lassú tűzön. (Nagy lángon nem gyorsabban készül el, hanem leég - saját tapasztalat.) Kevergetni kell lelkesen, amíg szépen elkezd sűrűsödni. Addig sűrítjük, amíg eléri a megfelelő állagot. Ha túl korán venné ki valaki, az azonnal kiderül, amikor a gyúrólapon át akarja gyúrni és nem megy. Ilyenkor gyorsan vissza a tűzre és lehet tovább kevergetni.


Amikor elkészült, jó alaposan átgyúrjuk és hagyjuk kihűlni. Lemértem: durván 55 dkg gyurma lesz egy adagból, na ezzel már lehet rendesen játszani! Használaton kívül hűtőben, dobozban vagy zacskóban tartva hónapokig elállhat. Addigra meg már csak normalizálódik az időjárás is :-)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.