2010. június 23., szerda

Maratoni bejegyzés az eperről

Mivel a kertben nem termett, így maradt a csináld magad akció: végre nálam is elkészült Manka eprecskéje! Saját, gyümölcsteával festett anyagomra és tadammm: egy szálon egy szállal.

Csak nem hagyott nyugodni, hogy vajon nekem miért nem sikerül miniben is szép egyenletes öltéseket produkálni, úgyhogy próbálkoztam. A megoldás pedig nevetségesen egyszerű: egyrészt nem volt túl szerencsés az anyagválasztás (mondjuk most sem) vagyis nem teljesen egyenletes szövésű vásznat fogtam ki; másrészt pedig eddig a ct-hez igazodó számú fonallal próbálkoztam, amivel sikerül elérnem, hogy x-ek helyett bumfordi puklik keletkeztek az anyagon. Az eprecskével viszont egész elégedett vagyok :-)



Az eper ürügyén egyébként megalkottam életem első francia csomóit. (Útmutató videó itt.) Elsőre ugyanis nem tudtam megbarátkozni a gyöngy díszítéssel, gondoltam inkább csomózok helyette. Hát, első pár próbálkozásra született néhány hamisítatlan magyar gubanc, de a harmadiktól már határozottan francia csomósan néztek ki :-). Csak éppen a hímzéshez nem illettek, úgyhogy mégis gyöngyöztem. És tetszik :-D!

Miután elkészült a hímzés megnéztem az összeállítási útmutatót, majd szépen megvártam, hogy a helyi monszun annyi időre elálljon , hogy el tudjak ballagni a papírboltba. Így van: nem volt körzőm (és legalább kb. jó méretű poharam vagy bármi más kerek tárgyam sem) :-).

Az összeállítás nem volt egyszerű a pici méret miatt, de azért némi fogcsikorgatás mellett csak összejött. Tömőanyagnak egyébként az újrahasznosítás jegyében az összegyűlt fonalvégeket használtam (a puhaságuk miatt ideálisak erre a célra - csak sokáig tart amíg nagyobb mennyiség összejön :-). A masnihoz az elfekvőben talált szalagjaim közül vettem elő egy sötétzöldet és azt tekergettem oda-vissza, néha pedig egy-egy öltéssel rögzítettem szétcsúszás ellen (amikor meg nem volt megfelelő az időzítés, akkor kezdtem elölről :-). A közepébe egy nagyobbacska zöld gyöngy került. Utolsó lépésként felügyeskedtem az eper tetejére és megállapítottam, hogy legközelebb ilyet max ha fizetnek érte :-)))

Íme a végeredmény:




4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett!
    (Olyan beleharapni volna jó...)

    VálaszTörlés
  2. Két hete esz a penész, mi lesz ebből. Mondjuk, hogy mindenre gondoltam, de erre nem. Indulok,haza, megnézem élőben is <3

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is nagyon szép :)
    azért remélem nem szidtál közben nagyon :(

    VálaszTörlés
  4. Leki: Ebbe harapni nem nagyon lehet, inkább olyan egy falatos :-D

    Aloha: Nem létezik, hogy két hétig tartott...

    Manka: Dehogy szidtalak :-) A minta nagyon-nagyon tetszik, ahhoz meg tehetségem van, hogy megnehezítsem a saját dolgomat :-D

    VálaszTörlés

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.