2011. szeptember 30., péntek

Kekszes

Nagy rajongói vagyunk a házi kekszeknek családilag, úgyhogy a múlt hétvégén lecövekeltem a konyhában és feltöltöttem erősen apadó készleteinket. Ezúttal két új receptet próbáltam ki.
Az első a napraforgós áfonyás keksz:
Hozzávalók:
25 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
5 dkg darált mandula (vagy mogyoró, vagy dió)
1 mk őrölt fahéj
csipet só
10 dkg aszalt áfonya (felaprítva)
4-5 ek napraforgómag (sózatlan!!!)
10 dkg vaj/LIGA
3 dkg barna cukor
1 ek méz
1 tojás

A puha vajat kikerejük a cukorral és mézzel, majd hozzáadjuk a tojást. A többi hozzávalót alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket összedolgozzuk a tojásos masszával. Kis gombócokat formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsire pakoljuk és ellapítjuk tenyérrel, villával, pohárral - kinek mi szimpatikus. Előmelegített sütőben, 180 fokon sülnek 15 percig. Közben nem tanácsos túl messze menni a tűzhelyről, mert a kiszárított/túlsütött keksz akár azonnal mehet is a kukába (tapasztalat)...


Finom, ropogós, ízekben (és hát bizony kalóriákban) gazdag keksz született, visszatérő vendég lesz nálunk -bár az tuti, hogy nem épp a szépségével hódít :-)!

A második újoncunk a Limaránál látott sütőtökös keksz (apróbb változtatásokkal, zabpelyhesítve):
Hozzávalók:
20 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
10 dkg apró szemű zabpehely
1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
1 tk fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
10 dkg barnacukor
1 ek házi vaníliáscukor (természetesen jó a bolti is)
10 dkg puha vaj/LIGA
6-8 dkg 70%-os étcsoki apróra vágva (nálam egy nagy tábla fele, és mivel sima étcsokit nem kaptam, így narancsos verzió - viszont annyira jól illik a sütihez, hogy legközelebb már szándékosan ilyet keresek hozzá)
20 dkg sütőtökpüré (a sült tököt összenyomkodjuk és kihűtjük)
2 tojás

A vajat a cukrokkal kikeverjük (robotgéppel), majd hozzáadjuk a tojásokat egyesével. Ezt követően jöhet bele a tök is. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a két keveréket összedolgozzuk (a krémkeverő fakanál tökéletes erre). Jöhet a gombócozás (a massza elég lágy, úgyhogy én kiskanál és ujj kombinációval próbáltam valamiféle alakzatokat a tepsire varázsolni). 175 fokon 15 percig sült.


Sütés után, ahogy pakoltam, már láttam, hogy ez nem kifejezetten keksz (értsd, nem ropogós), sokkal inkább egy lágy, puszedlire emlékeztető állagú sütemény. Ez persze az élvezeti értékén nem ront semmit, ZZ már langyosan lecsapott rá :-). (A fényképhez a legutolsó darabot sikerült elkoboznom...)

2011. szeptember 27., kedd

Segítsünk együtt! - JÁTÉK

Régóta tervezgetem már, hogy megrendezem az első játékomat. Hogy kissé rendhagyó lesz? Annak is oka van...

"Aztán bemegyek egy házhoz. Már várnak, megbeszéltük. Varrásba, hímzésbe kezdünk, ez az első lépés, velük próbálom először. Testvérek. Kipakolom a hímzőfonalakat, és megmutatom a keresztszemes öltést. Egy sor után átadom. Az asszonynak remeg a keze. Próbálja. Nagyon akarja. Nem megy. Semmi gond. Visszabontjuk. Mutatom egyszerűbben. Így már lassan megindul a dolog. Fél óra, és mindhárman hímezünk. Örülnek. Én is. Közben beszélgetünk. Tervekről, lehetőségekről, gyerekekről, az életről."

A fenti sorokat L. Ritók Nóra blogján olvastam. Nagyon tisztelem Nóri munkáját, nem tudom mekkora lelkierő kell ahhoz, hogy napról napra évek óta képes legyen harcolni egy ügyért, amire annyian mondták már, hogy reménytelen. Nagyon tetszik, hogy munkatársaival együtt nem csak halat, hanem hálót is próbálnak adni a mélyszegénységben élő embereknek. Ehhez lenne egy újabb eszköz a hímzés, varrás. Eszembe jutott, hogy van néhány olyan fonalam, anyagom, amiket talán tudnának hasznosítani; aztán eszembe jutott az is, hogy talán másoknál is akad ilyesmi :-).

Tehát jöjjön a JÁTÉK, illetve a részvételi feltételek:
1. Küldj segítségképpen Nórinak és csapatának alapanyagot (fonalat, kongrét, vásznat, tűt, rámát, bármit :-), amit hímzéshez használhatnak (mennyiségi feltétel nincs, ha csak egy fonal, azzal is tudnak már dolgozni)!
A cím: Igazgyöngy Alapítvány, 4100 Berettyóújfalu, József Attila u.11.
2. Hirdesd meg a játékot a blogodon, hátha mások is szívesen csatlakoznának!
3. Hagyj egy kommentet itt nálam, hogy tudjam, kiket is kell a kalapba tennem :-).

Határidő: 2011. október 28.
(azért ilyen hosszú, hogy oda is érhessenek Nóriékhoz a pakkocskák)

És amit kisorsolok azok között akik részt vesznek az alapanyag gyűjtésben: egy Dimensions készlet a Gold Nuggets kollekcióból, a "Watering can profusion" (khm, a csomagolása kissé viharvert, de teljes és tökéletes állapotú készlet, ami csak egy lelkes hímzőre vár :-).

2011. szeptember 19., hétfő

Picuri

Megint egy kulcstartó készült, ezúttal egy névnapra. Naná, hogy miniben. (Nem is tudom, van-e olyan minta ami elférne benne "hagyományos" méretben :-).
Mintának Barbi rózsáját választottam, úgyhogy egyúttal ez lett a nevezésem is a játékára. Két, kézzel festett színátmenetes Lilang fonallal; 28 ct antikolt Zweigart vásznon; egy szálon, egy szállal. Nagyon szerettem hímezni - mondjuk ez nem akadályozott meg benne, hogy egy helyen elszámoljam magam, de ezt ezúttal hajlamos vagyok annak a rovására írni, hogy képernyőn néztem a mintát hímzés közben...

Hátoldalára is rózsa került: egy romantikus patchwork anyag pici darabkáját használtam fel (a dolog szépséghibája, hogy ehhez az anyag közepéig be kellett vágnom, de annyira jól passzolt oda, hogy nem tudtam szabadulni tőle :-).

Ezt pedig csak úgy, mert ma reggel hallottam (igaz, akkor nem akusztikusan) és valahogy jól esett:


2011. szeptember 13., kedd

Multicolor bagoly multicolor fán :-)

Mindig is vonzódtam a színátmenetes és multicolor fonalakhoz, van is belőlük szép számmal raktáron, mégis ritkán hímzek velük. Mert vagy a minta vagy az alapanyag köszöni, de nem kér a sokszínűségből, így csak sóhajtok és veszem elő a "szimpla" fonalat.
Ezért lettem nagyon-nagyon lelkes, amikor belefutottam Carinne blogjába, ahol rengeteg, szebbnél szebb minta található. És igen, van külön amit multicolor fonalhoz tervezett :-). Mint például ez a baglyocska. Imádom! Még arra is hajlandó voltam érte, hogy elzarándokoljak a város másik végében lévő kézimunka boltba, DMC fonalakért. Mondjuk az más kérdés, hogy már a válogatásnál gyanús volt, mintha a minta melletti képen nem egészen ezek a színek szerepeltek volna, de azért hazavittem őket. Otthon aztán megállapítottam, hogy ezek bizony _tényleg_ nem azok a színek, így kicsit átvariáltam a használatukat. És az eredmény:


Antikolt világoskék vásznon 2 szálon 2 szállal, DMC és a levélkékhez Lilang féle multicolor fonalakkal. Szívem szerint öregített fehér keretet tennék rá, de úgy sajnos sehova nem illene a lakásban, úgyhogy majd kiötlök valami kompromisszumot. Mondtam már, hogy imádom :-) ?


 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.