2010. június 25., péntek

Iniciálé és kész :-)

Elkészült végre a macis-nyuszis Z betűm! Külön köszönet Jucusnak, aki jobb, mint a helyi kézimunka bolt :-).



Meglehetősen melós és aprólékos darab, méreteihez és a mintához képest sok színnel és árnyalattal - legalábbis az eddig hímzettekhez képest (ahogy anyukám mondaná: Nem szokta Filep a csépet :-) , de a végeredmény nagyon tetszik!

Kukucs :-)


Azért a nyusziról se feledkezzünk meg:


Reményeim szerint rövid időn belül keretbe és a végleges helyére kerül!

2010. június 23., szerda

Maratoni bejegyzés az eperről

Mivel a kertben nem termett, így maradt a csináld magad akció: végre nálam is elkészült Manka eprecskéje! Saját, gyümölcsteával festett anyagomra és tadammm: egy szálon egy szállal.

Csak nem hagyott nyugodni, hogy vajon nekem miért nem sikerül miniben is szép egyenletes öltéseket produkálni, úgyhogy próbálkoztam. A megoldás pedig nevetségesen egyszerű: egyrészt nem volt túl szerencsés az anyagválasztás (mondjuk most sem) vagyis nem teljesen egyenletes szövésű vásznat fogtam ki; másrészt pedig eddig a ct-hez igazodó számú fonallal próbálkoztam, amivel sikerül elérnem, hogy x-ek helyett bumfordi puklik keletkeztek az anyagon. Az eprecskével viszont egész elégedett vagyok :-)



Az eper ürügyén egyébként megalkottam életem első francia csomóit. (Útmutató videó itt.) Elsőre ugyanis nem tudtam megbarátkozni a gyöngy díszítéssel, gondoltam inkább csomózok helyette. Hát, első pár próbálkozásra született néhány hamisítatlan magyar gubanc, de a harmadiktól már határozottan francia csomósan néztek ki :-). Csak éppen a hímzéshez nem illettek, úgyhogy mégis gyöngyöztem. És tetszik :-D!

Miután elkészült a hímzés megnéztem az összeállítási útmutatót, majd szépen megvártam, hogy a helyi monszun annyi időre elálljon , hogy el tudjak ballagni a papírboltba. Így van: nem volt körzőm (és legalább kb. jó méretű poharam vagy bármi más kerek tárgyam sem) :-).

Az összeállítás nem volt egyszerű a pici méret miatt, de azért némi fogcsikorgatás mellett csak összejött. Tömőanyagnak egyébként az újrahasznosítás jegyében az összegyűlt fonalvégeket használtam (a puhaságuk miatt ideálisak erre a célra - csak sokáig tart amíg nagyobb mennyiség összejön :-). A masnihoz az elfekvőben talált szalagjaim közül vettem elő egy sötétzöldet és azt tekergettem oda-vissza, néha pedig egy-egy öltéssel rögzítettem szétcsúszás ellen (amikor meg nem volt megfelelő az időzítés, akkor kezdtem elölről :-). A közepébe egy nagyobbacska zöld gyöngy került. Utolsó lépésként felügyeskedtem az eper tetejére és megállapítottam, hogy legközelebb ilyet max ha fizetnek érte :-)))

Íme a végeredmény:




2010. június 20., vasárnap

AlterNapocska

Ezen a borús, felhős, esőkkel tarkított napon mi mást lehetne sütni, mint Napocskát?!
A terv az volt, hogy - mivel szeretjük is és egészségesebb is - az eredeti recepthez képest a sima liszt egy részét teljes kiőrlésűre cserélem.
Aztán benéztem a hűtőbe és a kamrába... Ez a pár apróság hiányzott még: BL80-as liszt (ez már nem meglepő, rutinosan helyettesítem rétes és BL50 keverékével és továbbra is keresem a BL80 lelőhelyeket), tojás és tej. Viszont sütni akartam, úgyhogy ez lett belőle:

Hozzávalók:
10 dkg tk tönkölyliszt
15 dkg búza rétesliszt
25 dkg BL50-es liszt
1,5 tk só
2 dkg élesztő
pici cukor
150 gr joghurt
kb. másfél joghurtos pohárnyi langyos víz

A hozzávalókból tésztát dagasztottam (a vizet apránként adagolva, hogy a végeredmény szép ruganyos legyen). Hagytam duplájára kelni, majd 8 egyenlő részre vágtam. Hetet egyesével oválisra nyújtottam, sonkával és reszelt sajttal töltöttem, feltekertem. A tekercseket kör formára igazítottam és öt helyen bevágtam, hogy kialakuljanak a napsugarak. A nyolcadig adag tésztát ismét hét egyenlő részre vágtam, golyókat formáltam belőlük, majd a golyókat őrölt lenmagba hempergettem (khm, mert mást nem találtam itthon). A golyócskákat a napocskák közepébe illesztettem, majd megint hagytam őket békességben 30 percig kelni.
Lekentem vizes tollal (hogy valami azért mégiscsak legyen :-) és 180 fokon pirosra sütöttem.
(Amikor menet közben benéztem, nem voltam túl boldog: kissé túlságosan bevágtam a tésztát, úgyhogy a sajt szépen folydogált kifelé, ráadásul a tejes/tojásos lekenés hiányában sokkal nehezebben pirult, úgyhogy majdnem le is mondtam arról, hogy ebből ehető dolog sül ki.)



Kb. 20 perc múlva ezek kerültek elő a sütőből :-) Nagyon finom, laktató péksütemény (egy jó kis zöld salátával pedig szerintem még jobb lenne).
És igen, mire elkészült, a nap is kisütött :-)!

2010. június 13., vasárnap

Iniciálé 2, avagy a Luca széke

Mert ez bizony még mindig nem a vége. Nagyon nem. Mentségemre szóljon, hogy fonalhiányos állapotban vagyok, sőt nem csak én, hanem sajnos a közelebbi beszerzőhelyem is.
A mintához 16 fonalat adtak meg, ebből hiányzik 3 fontosabb szín. A kevésbé fontosakat már saját kútfőből lecseréltem, de ezeket azért szerencsés lenne beszerezni, úgyhogy amint a megfőlés veszélye nélkül lehetséges és a 80 cm-es főnököm is hozzájárul, meglátogatom a város másik felében lévő kézimunka boltot is.
De azért alakul :-)!


2010. június 7., hétfő

Iniciálé alakulóban

Még régebben néztem ki ezt a mintát magamnak - pontosabban ZZ ajtajára - aztán a múlt héten nekivágtam.
Az eredetileg ajánlott 14-es Aida helyett 18-asra készül (így lesz kb. 13*13 cm-es) és csak úgy habzsolja a hímzőfonalat. Nagyon meglepődtem, hogy teljesen fonaltakarékosan hímezve is majd egy egész motring halványzöld fonal belement...



Ennél jobban már csak az időigényessége lepett meg: konkrétan egy hete készül (na jó, esténként egy-egy órát hímezve, de akkor is :-).

És, mi van még a képen? Bizony-bizony: nekem is van szépséges hímzőollóm :-D! Sőt, egészen pontosan kettő, ugyanis egy gyönyörű Premax készletet kaptam ajándékba nem is olyan rég Z-től. Azért vannak előnyei is az öregedésnek :-D.
 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.